Špalek je vyroben z masivních bukových špalíků spojených lepením. Je vhodný k porcování či naklepávání masa, krájení zeleniny, sýrů, salámů, pečiva apod. Je určen pouze pro domácí použití.
Není určen k sekání masa.
Doporučujeme před prvním použitím potřít potravinářským olejem. Neponechávejte na špalku zbytky masa, zeleniny, jídla apod. Po každém použití vždy špalek očistěte například plastovou špachtlí, otřete vlhkým hadříkem a poté důkladně vysušte například papírovými utěrkami. Dbejte na to aby byl špalek položen na rovném, suchém podkladu a aby se pod něj nedostala voda, šťáva z masa, ovoce či zeleniny apod. Důležité upozornění - jakékoliv dřevo, které je vlhké či mokré je zároveň měkké!
Z toho důvodu je tedy třeba udržovat celý špalek suchý a čistý! Špalek však v žádném případě neumísťujte v blízkosti sporáku, pečící trouby, kotle, krbu, radiátoru a jakýchkoliv zdrojů tepla a to ze dvou důvodů:
1. dřevo neustále pracuje a vlivem sálavého tepla může docházet ke vzniku spár a prasklin, v tomto případě výrobce nenese zodpovědnost za tuto reklamaci
2. dřevo je hořlavý materiál a vlivem sálavého tepla může dojít ke vznícení
Špalek nikdy nepolívejte vodou, nenechávejte v mokru - vlivem vlhka dřevo nabobtná a může dojít ke vzniku spár a prasklin, v tomto případě výrobce nenese zodpovědnost za tuto reklamaci.
Špalek není určen pro mytí v myčce nádobí.
Pokud špalek delší dobu nepoužíváte dororučujeme ho zabalit do folie aby nedošlo k jeho nadměrnému vyschnutí či navlhnutí a následnému znehodnocení. Balit se však musí špalek suchý, dobře očištěný aby nedošlo ke vzniku plísní.
Špalek doporučujeme čistit například plastovou špachtlí a následně otřít vlhkým hadříkem a ihned důkladně vysušit například papírovými utěrkami.